De magie van witte dorpjes in Andalusië

 Ontdek de sprookjesachtig mooie witte dorpjes van Andalusie met de fiets. De route van de 'Pueblos Blancos' staat bekend als één van de mooiste roadtrips van Europa. De reis vertrekt in Ronda, een uniek stadje met indrukwekkende kloof en historische brug. De route leidt je door fenomenale natuur met prachtige vergezichten, langs duizenden olijfbomen en door witgekalkte dorpjes met bijzondere architectuur en kastelen die tot de verbeelding spreken. 

Elke dag leg je tussen de 34 en de 52 km af, met veel hoogteverschillen. Tenzij je een goed getrainde fietser bent, raden we je aan deze route met de e-bike te doen.

Andalusië kan je boeken tussen november en april. 

(Prijzen op basis van bezetting 2 personen)

Inschrijven

Dag 1: TRANSFER INDRUKWEKKENDE RONDA

Na aankomst in de luchthaven van Malaga, pikken wij je op en brengen je naar Ronda.  Deze rit duurt ongeveer anderhalf uur. 

Het sprookjesachtig mooie Ronda is gebouwd op een heuvel. Kenmerkend is de diepe ‘El Tajo’ kloof met indrukwekkende brug ‘Puente Neuvo’ uit de 18e eeuw. De brug is bekend als één van de mooisten van Spanje. 

Vandaag is Ronda een levendig stadje met een unieke sfeer. Je kan er de stierenarena bezoeken, met z’n 235 jaar één van de oudsten van het land. ‘s avonds is het er gezellig vertoeven in de pittoreske straatje en pleintjes met tal van typische bars en restaurants. 

Je logeert in een oud en prachtig paleisje dat is omgevormd tot een viersterrenhotel. Een waar boutiquehotel middenin de Moorse stad waar elk plekje charme en geschiedenis ademt. Heel wat filmsterren gingen je voor en logeerden hier. Je verblijft hier morgen ook nog.


Dag 2: MET DE WIND IN JE HAAR GENIETEN VAN PRACHTIGE VERGEZICHTEN

Ronda → Ronda45 km of 52 km 1030 m 1030 m

Vandaag gaan we voor een eerste kennismaking met de witte dorpjes. Je doet een retourrit, maar het landschap is zodanig mooi, dat het er in beide richtingen anders uitziet. 

Na een eerste vlak stuk, begin je aan een gestage klim over een pas en door een groene vallei. Onderweg kijk je je ogen uit tot je aankomst aan het uitzichtpunt ‘Puerto del Viento’. Dit is een mooie stop om even uit te blazen. Je kan er wandelen tot op de top (erg korte wandeling) en het mooie, witgekalkte dorpje El Burgo aanschouwen.

Je hebt nu 21 kilometer gefietst. Wie het de eerst dag rustig aan wil doen, kan hier omdraaien en terug fietsen. Wil je graag nog voortfietsen, dan begin je hier aan de afdaling naar El Burgo. Let op, die is vrij steil, dus de klim straks is zwaar.

Dag 3: LANGS OLIJFBOMEN EN BIJZONDERE DORPJES

Ronda → Olvera34 km of 50 km 550 m of 890 m 670 m of 1070 m

Vandaag krijg je een eerste echte inkijk in de prachtige variëteit van het Andalusische binnenland.  

Je laat Ronda achter je en rijdt over een slingerende en glooiende plattelandsweg richting het witte dorpje Arriate.  Je passeert twee kleine dorpjes voordat je in Setenil terechtkomt. Dit dorpje is bekend omwille van zijn huizen geïntegreerd in de rotswanden.  Uitermate charmant om even rond te lopen en een koffie te drinken op het terras van een uitgehouwen rotscafeetje.

Na Setenil heb je de keuze tussen een kortere weg of een langere. Kies je de kortere versie, dan fiets je door het dorpje en langs een rivier.  Je rijdt over een golvende weg die op een gegeven moment iets steiler wordt. Voor je ligt het super mooie Olvera met z’n kasteel op de top. Links van je zie je het Santuario de Nuestra Senora de los Remedios met z’n mooie binnentuin. Er even binnengluren is zeker de moeite en gratis.  

Je slaapt in een boutique bed en breakfast in het levendige centrum van Olvera. 

Kies je de langere versie, dan zie je het afwisselende landschap, glooiende heuvels, olijfbomen zover het oog reikt en een occasionele geitenherder.  Je passeert ook een kleine restaurantje.  Na een langere, gestage klim krijg je een surreëel mooi zicht op Olvera. Van nu af daalt de weg weer even, voordat je aan de laatste helling begint. 

Olvera is een wit dorpje op een scherpe heuvel. Bovenaan pronkt het kasteel van Olvera, zeker de moeite waard voor een bezoek. Het 12de eeuwse Arabische kasteel is prachtig bewaard gebleven. Voor amper 2 euro bezoek je een fascinerend kasteel met adembenemende uitzichten over de streek en het dorp.


Dag 4: MAGISCHE SCHOONHEID VAN ZAHARA DE LA SIERRA

Olvera → Zahara de la Sierra36 km 600 m 670 m

Je start je fietsdag over de Via Verde, een oude spoorlijn die is omgevormd tot fietspad.  Het spoor is door de financiële crisis nooit afgeraakt. Het doet vandaag wel dienst als apart fietspad waarbij je door verschillende tunnels rijdt.

Je fietst door een bocht en krijgt een weergaloos mooi zicht op Zahara de la Sierra met z’n turquoise stuwmeer op de voorgrond. Dit witgekalkte dorp met z’n Moorse kasteel dat trots de wacht houdt op de heuvel, is misschien wel het mooiste witte dorpje van Andalusie. De beroemdste bezienswaardigheid is het 13de eeuwse kasteel met z’n uitkijktoren. 

Voor wie geen e-bike heeft, is de klim op de heuvel pittig, maar de beloning is groot. Je slaapt in een landhuis met prachtig zicht op de omgeving. 


Dag 5: KLIM MET ZICHT OP HET MEER VAN ZAHARA

Zahara de la Sierra → Grazalema34 km 740 m 420 m

Na het ontbijt, start je met een afdaling naar het stuwmeer van Zahara de la Sierra. Vandaar volg je een kronkelende weg langs het water. Het blijft een heel stuk vlak. Je laat het meer achter je en daar start de klim. Je fietst langs een hotel en bomen met een gestripte stam, dit zijn kurkenbomen

Na enkele uren zie je tegen de bergkam je eindbestemming van de dag, het prachtige Grazalema. Dit dorpje is verkozen tot één van de mooiste dorpjes van Spanje, én terecht. Het bestaat uit geplaveide wegen, kleine ambachtelijke winkeltjes en smalle steegjes met gezellige cafeetjes. Liefhebbers van kaas kunnen er papayo geitenkaas kopen, een delicatesse.  Je verblijft 2 nachten in een lodge middenin de natuur, op enkele kilometers van het gezellige centrum. 

Tip: doe een paardrijrit op deze unieke plek 

Dag 6: RUSTDAG, FIETSTOCHT OF WANDELTOCHT

Grazalema → Grazalema38 km 300 m 310 m

Vandaag kan je kiezen voor een fietstocht, wandeltocht, rit te paard of er gewoon een verdiende rustdag van maken. 


Dag 7: DOOR EEN IMPOSANTE CANYON RICHTING RONDA

Grazalema - Ronda52 km 780 m 860 m

Je laat Grazalema achter je en fiets vandaag opnieuw richting Ronda. Je volgt de slingerende weg omhoog en slaat af richting Montejaque. Je volgt een prachtige weg door een diepe canyon. Beneden zie je de restanten van een oude dam en op de heuveltoppen nestelen gieren. Je passeert de mooie,  witte dorpjes Montejaque en Benoajan. 

Je laat het natuurgebied achter je en fietst ietwat meer de bewoonde wereld in. Wie wil, kan een stop inlassen aan de Cueva del Gato, links van je op de route. Het is een paradijselijk mooi plekje met een diepe grot en een natuurlijk zwembad in de rivier. 

Daarna kom je opnieuw terecht in Ronda, waar je je reis kan afsluiten in één van de vele, gezellige restaurantjes. 


Dag 8: TRANSFER LUCHTHAVEN MALAGA OF VERLENGING STRANDVAKANTIE

We brengen je terug naar Malaga, waar je of de vlucht naar huis neemt of je vakantie verlengt met enkele dagen aan de kust. Malaga is de ideale combo voor een stedentrip in combinatie met zon en zee.  Je kan ook naar één van de vele badplaatsen aan de Costa del Sol. 

Prijzen

De magie van de witte dorpjes in Andalusië


Basisprijs (per persoon)€995
Surplus hoogseizoen (per persoon, per week)€0
Surplus eenpersoonskamer (per persoon, per week)€275
Inschrijven

Inbegrepen

Fietsen

  Optioneel

  Fietsen

  • E- CityBike Bosch (per persoon, per week) €250
  • Trekking Bike Thompson/ Merida (per persoon, per week) €100
  • Gravel/ Cross Country Bike Kona/ Koga (per persoon, per week) €140

  Toeslagen

  • Surplus eenpersoonskamer (per persoon, per week) €275

  Andalusië

  Ontdek de sprookjesachtig mooie witte dorpjes van Andalusie met de fiets. De route van de 'Pueblos Blancos' staat bekend als één van de mooiste roadtrips van Europa. De reis vertrekt in Ronda, een uniek stadje met indrukwekkende kloof en historische brug. De route leidt je door fenomenale natuur met prachtige vergezichten, langs duizenden olijfbomen en door witgekalkte dorpjes met bijzondere architectuur en kastelen die tot de verbeelding spreken.  

  Inschrijven

  INSCHRIJVEN OF MEER INFO?

  Heb je interesse in een fiets- of wandelvakantie? Contacteer ons en leg jouw plaatsje vast. De plaatsen zijn beperkt!

  Inschrijven

  Waarom kiezen voor FietsCat?

  Ontdek waarom levensgenieters voor ons kiezen:

  Luxueuze hotels, perfect georganiseerde vakantie. Echt super! Voor herhaling vatbaar!
  Annemie Hemelaers (Leuven)
  Waaauw! Top wandelvakantie langs prachtige baaien, de kust, mooie dorpjes en prachtige boutique hotels met elk een speciaal karakter.
  Wesley Bielen (Hasselt)
  Super organisatie, luxe hotels. Je verzint het nog maar en de meiden van FietsCat hebben het al voorzien. Verwennerij tot in de puntjes.